De Europese beurzen zijn maandag na een nieuwsluwe handelssessie overwegend met verlies gesloten.
Beleggers deden een stap terug na de winsten van vorige week. Op de financiële markten werden de onderhandelingen tussen de Griekse premier Alexis Tsipras en de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Berlijn met een schuin oog gevolgd.
In Amsterdam eindigde de AEX-index met een verlies van 0,3 procent op 497,55 punten. De MidKap steeg 0,8 procent tot 759,67 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt leverden 0,7 en 1,2 procent in. De FTSE-index in Londen boekte een bescheiden winst, van 0,2 procent.
Nieuwe samenstelling op Damrak
Op Beursplein 5 werd de nieuwe samenstelling van de indices van kracht. Bij de jongste periodieke herziening zijn verzekeraar NN (plus 0,1 procent), tankopslagbedrijf Vopak (min 1,2 procent) en industrieel toeleverancier Aalberts (plus 1,5 procent) gepromoveerd naar hoofdindex AEX.
Bodemonderzoeker Fugro, die degradeerde naar de MidKap, klom 5,6 procent. Baggeraar Boskalis (min 2,4 procent) heeft zijn belang in Fugro verder uitgebouwd tot 25,1 procent. Het bedrijf herhaalde dat het niet aanstuurt op een overnamebod. Volgens analisten van Rabobank blijft Boskalis echter wel degelijk uit op een overname van Fugro.
Kardan onderuit
Op de lokale markt ging investeringsbedrijf Kardan 7 procent onderuit. Volgens Israëlische media heeft een bank het faillissement van een van de grootaandeelhouders van Kardan, Yosef Grunfeld, aangevraagd.
In Milaan steeg Pirelli 1,8 procent. De Italiaanse bandenfabrikant komt waarschijnlijk in handen van het Chinese staatsbedrijf ChemChina.
Vivendi negeert activist
Mediaconcern Vivendi boekte een winst van 3,3 procent nadat het een oproep van een activistische investeerder om zijn muziektak af te splitsen naast zich neerlegde. Wel bestudeert het bedrijf voorstellen voor een hogere winstuitkering.
De euro was 1,0940 dollar waard, tegen 1,0840 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder op 46,89 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent meer op 55,60 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl